Zsinkó István - Zsemi

Zsinkó István - Zsemi képe
Cégnév: 
Zsinkó István - Zsemi - kovács
Szakmai bemutatkozás: 

Zsinkó István vagyok, az abai kovács.

Alkotói nevem: ZSEMI. A kovácsolás családi hagyomány: a nagypapám dolgozott kovácsként Abán, s az Ő régi műhelyét, szerszámait örökölve kezdtem el alkotni az 1990-es évek vége felé.

Még most is látom magam előtt, ahogy nagypapám kitartóan ütötte a műhely félhomályában derengő, fényt adó tüzes vasat.

Bár iskolás éveim alatt kissé eltávolodtam a műhely nyújtotta élményektől, felnőtté válásom küszöbén kaptam egy sugallatot: kovácsolni, kovácsolni...

Nagyapámtól sajnos semmit sem tanulhattam, mert csak halála után éreztem az indíttatást… Így hát e lassan kihalófélben levő szakmát magam kezdtem el próbálgatni, gyakorolni.

Miután láttam, akad hozzá némi kézügyességem és szépérzékem, a megfelelő irodalmakat gyorsan felkutattam. Ezután kopogtattam be néhány kovácsmesterhez, kik készségesen álltak rendelkezésemre.

Többnyire kisebb tárgyakat készítek, ékszereket /réz, rozsdamentes/, késeket stb., s egyéb használati eszközöket. A természet, a régmúlt nagyon közel állnak hozzám, s talán ezért is régies stílusúak az általam készített karkötők, gyűrűk, medálok, fülbevalók. Az ékszereim attól is teljesen egyediek, hogy az általam készített poncolókkal díszítem őket.

A kések pengéi egytől egyig kovácsoltak, és szintén a régi időket idézik.

Tagja vagyok két kézműves egyesületnek, s 2017 óta a Magyar Kovácsmíves Céhnek is.

Szívesen mutatom be mesterségemet vásárokban, táborokban is, ahol igyekszem hagyományőrző módon kovácsolni. Az 1905 körül készült bőrfújtató, a több mint kétszáz éves üllő önmagáért beszél.

Remélem, még sokáig tudom méltón képviselni e csodás szakmát és sok embernek nyújtok felejthetetlen élményt az üllő mellett! A műhely ajtaját pedig szélesre tárom azon családok, fiatalok, és gyermekek előtt, akik szeretnének részt venni egy kis „időutazásban”, s megismerni, hogyan tudta régen, s tudja ma is, az ember kézi erővel megmunkálni a vasat.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Zsinkó István

Portfólió : 
Zsinkó István kovács
Zsinkó István kovács

Történet

Ennyi ideje tag
1 év 4 hónap

Késkészítő termékei